Siirry pääsisältöön

Dvd-arvioita: Metsästys, Revolverimies

Metsästys (The Hunting Party, 1971)

Don Medfordin ohjaama Metsästys ei ennakkoon herättänyt toiveita suuresta elokuvaelämyksestä. Ensinnäkin Medford tunnetaan lähinnä tv-ohjaajana. Toiseksi 1970-lukua ei yleisesti ottaen pidetä westernien kultaisena vuosikymmenenä. Näistä lähtökohdista käsin elokuva osoittautui mukavaksi yllätykseksi ja kunnianhimoiseksi tuotokseksi.
Elokuva kertoo, kuinka Frank Calderin (Oliver Reed) johtama roistoporukka ryöstää rikkaan suurtilallisen Brandt Rügerin (Gene Hackman) kauniin vaimon (Candice Bergen) koulun pihalta. Calderin tavoite on oppia lukemaan. Sadistinen Brandt Rüger ei tätä sulata ja alkaa armoton ajojahti. Takaa-ajajien etuna ovat uudet kiikarikiväärit, joiden kantama on 800 metriä.
Elokuvan alkutahdit eivät lupaa hyvää. Musiikki tavoittelee spagettilänkkäreiden tunnelmaa ja Calder esitellään tuppisuisena antisankarina. Melissa Rügerin sieppauksen jälkeen peruswesternin tunnelmista päästää intohimodraaman puolelle. Melissan ja Frank Calderin välille syttyy suhde ja tämä saa Melissan miehen entista suuremman raivon, suoranaisen hulluuden valtaan. Edessä on väistämätön välien selvittely ja suuren luokan verilöyly.
Elokuva on ajalleen tyypillisesti erittäin väkivaltainen. Kansiteksteissä mainostetaan dvd:llä olevan leikkaamattoman version. Monien maiden tv-esityksiä ja videojulkaisuja olikin aiemmin sensuroitu. Elokuvaa on suomessakin esitetty elokuvateattereissa ja tv:ssä, mutta ei ole tietoa, onko näitä versioita sensuroitu. Yhdessä aiemmin sensuroiduista kohtauksista Brandt Rüger käsittelee kiinalaista prostituoitua palavalla sikarilla. Palavaa lihaa ei tässäkään dvd-versiossa näytetä, mutta siitä huolimatta kohtaus on melkoisen raju. Rajuudesta huolimatta kohtauksen mukanaolo on perusteltua, sillä se syventää entisestään Rügerin henkilöprofiilia. Hackman tekeekin elokuvassa yhden häijyimmistä roolisuorituksistaan.
Aivan klassikkotasoa elokuva ei kuitenkaan ole. Taitava brittinäyttelijä Oliver Reed ei ehkä ollut paras valinta elokuvan päärooliin. Reedin karisma ja uskottavuus eivät ole aivan riittäviä kannattelemaan rosoista westerniä. Sen sijaa Bergen ja Hackman ovat rooleihinsa juuri sopivat. Myös roistoseurueen moniin henkilöhahmoihin on vaivauduttu panostamaan, mikä palvelee hyvin lopputulosta.

Revolverimies (Shootist, 1976)

John Waynen viimeiseksi jäänyt elokuva Revolverimies on viimein saatu suomalaiseen dvd-levitykseen. Julkaisun viipyminen on siinäkin mielessä ihmeellistä, että kyseessä on yksi 1970-luvun upeimmista westerneistä.
John Wayne esittää ikääntynyttä revolverimiestä, sheriffi J. B. Booksia, joka ratsastaa erään pikkukaupungin lääkärin (James Stewart) pakeille. Lääkäri on Booksille entuudestaan tuttu, sillä tämä on joutunut parsimaan hänet kasaan erään revolverikahakan jälkeen. Lääkärin tuomio on tyly: syöpä. Elinaikaa on jäljellä vain muutamia viikkoja ja viimeiset elinvaiheet tulevat olemaan sanoinkuvaamattoman tuskallisia.
Books hakeutuu yrmeäilmeisen mutta rauhaa rakastavan rouva Rogersin (Lauren Bacall) täysihoitolaan odottamaan kuolemaa. Kaupungin pyssysankarit saavat kuitenkin tietää kuuluisan revolverimiehen saapumisesta ja pian aletaan suunnitella sitä viimeistä taistelua.
Elokuva on Waynen filmografiassa hyvin erikoinen. Yleensä Wayne keräsi ympärilleen tutun ja turvallisen filmiryhmän, joiden kanssa kuviot olivat selvillä. Nyt Wayne tukeutui Clint Eastwoodin luotto-ohjaajaan Don Siegeliin. Kuvauksesta vastasi Bruce Surtees, tuttu hänkin monista Eastwoodin elokuvista. Surteesin meriittilistalla on muun muassa Eastwoodin Ruoska (1973), jota Wayne oli suominut rankoin sanakääntein paria vuotta aiemmin. Ehkäpä Wayne halusi katsoa, mitä seuraa, kun astuu tavallaan pahimman kilpailijan reviirille. Hyvähän siitä seurasi.
Elokuva on jäntevästi ohjattu ja kuvattu. Näyttelijäsuoritukset ovat läpeensä upeita. Jo mainittujen legendojen lisäksi elokuvassa esiintyy muun muassa Richard Boone Booksin vanhana, autolla päristelevänä vihamiehenä. Myös nuoren Ron Howard roolihahmo kasvaa elokuvan aikana koskettavasti. Elokuvassa on useita yhtymäkohtia Sam Peckinpahin elokuvaan Viheltävät luodit (1962), jossa myös teemana oli ikääntynyt revolverimies.
Elokuva perustuu Glendon Swarthoutin romaaniin. Käsikirjoituksessa ovatkin elokuvan ainoat puutteet. Elokuvassa Booksin ja rouva Rogersin välillä kipunoi. Toinen kuitenkin edustaa väkivaltaa, kun taas toinen vihaa sitä. Tämä kontrasti saa Booksin puntaroimaan menneisyyttään. Syy, miksi hän kuitenkin jatkaa väkivallan tiellä, jää perusteluja vaille.
Komeampaa lopetusta Waynen uralle tuskin olisi voinut kuvitella. Wayne aktiivisesti haki tämänkin jälkeen sopivia rooleja, mutta ainuttakaan ei tullut vastaan. Ehkä hyvä niin. Koskettavuutta lisää se, että jo yhden syövän voittaneella Waynellä oli kuvausten aikana terveyden kanssa suuria ongelmia. Syövästä ei kuitenkaan ollut kyse, mutta kuvausten jatkaminen oli silti vaakalaudalla. Paria vuotta myöhemmin syöpä lopulta uusiutui ja vei miehen mennessään.
Janne Viitala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Esa Paloniemi: Arizona Ranger

  Tanskasta Arizonaan   Esa Paloniemi: Arizona Ranger. 349 s. Firma Piasteri 2021.   Oululaisen Esa Paloniemen (s. 1971) omakustanteisen romaanin pääosassa on tanskalainen Jens T. Holm. Nuori mies pakenee skandaalin vuoksi kotimaastaan ja työskentelee sekä kaivoksilla että karjapaimenena ennen päätymistään lainvartijaksi kesyttömään Arizonan territorioon.  Todellisten henkilöiden inspiroima teos sijoittuu peckinpahilaiseen saumaan, jolloin Villi länsi vetelee viimeisiään ja uusi tekniikan aikakausi tekee tuloaan. Osuvimpia kohtauksia ovat juuri vanhan ja uuden kohtaaminen. Karski cowboy hämmentyy, kun hänen pitäisi soittaa elämänsä ensimmäinen puhelu. Rosvot miettivät, pitäisikö heidän ryhtyä varastamaan pankkien sijasta autoja.  Tarina kulkee turhia viipyilemättä, joten Paloniemen kyydissä ei pitkästy. Miinuksina voi mainita ohueksi jäävät henkilöhahmot ja sen, että teos ei ota draamasta kaikkia tehoja irti. Yksi esimerkki: Holm on rangerina murtamassa kaivoslakkoja, vaikka tuntee sym

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

  Tarantinon romaani on osittain länkkäri Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021. Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista. Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvoista 1