torstai 29. joulukuuta 2011

Maverick

Ruudinsavussa on myös monen jutun laajahko katsaus keskeisiin länkkärisarjoihin, tässä maistiaisena Tapani Baggen kirjoittama Maverick. Muita kokonaisuudessa esiteltyjä sarjoja ovat mm. Rifleman, Wanted Dead or Alive, The Texan ja Gunsmoke.

Maverick
Villin lännen vastarannankiiski


Käsikirjoittaja-tuottaja Roy Huggins loi Maverickin kirjoitettuaan vuoden verran klassista lännensarjaa Cheyenne. Hän tahtoi tehdä anti-westernin. Pääosaan hän halusi James Garnerin, jonka hän tiesi osaavan näytellä komediaa vakavalla naamalla.
Huggins teki Bret Maverickista juonikkaan huijarin ja päältä katsoen pelkurimaisen pelurin. Garnerin piti pukeutua mustaan, koska perinnelänkkäreissä se oli roistojen väri.
Maverickia tehtiin 1957-62. Heti alkuun huomattiin, että yhden jakson kuvaamisen meni toista viikkoa, joten tarvittiin vuoroviikoin esiintyvä toinen päätähti. Bretin veljeksi Bartiksi valittiin Jack Kelly, joka siviilissä oli kuulemma hauskempi kuin Garner. Kameran edessä hän vaikutti kuitenkin jähmeältä. Garner riitaantui tuotantoyhtiön kanssa kolmannen kauden jälkeen ja lähti sarjasta. Hänen jälkeensä Maverickin veljeksinä esiintyivät Roger Moore ja Robert Colbert. Sarjasta tehtiin 70-80-luvun vaihteessa erinäisiä uusia tv-versioita, joissa myös Garner ja Kelly esiintyivät, ja 1994 valkokangaselokuva Maverick, jossa Mel Gibson esitti Bretiä ja Garner hänen isäänsä.
Suomen tv:ssä Maverickia
esitettiin 1970-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti