perjantai 19. elokuuta 2016

Kirja-arvostelu: Petri Hirvonen: Kuolevan jumalan yö

Kostajarymistelyä 

Petri Hirvonen: Kuolevan jumalan yö ja muita jännitysnovelleja. Toim. Juri Nummelin. Putki kustannus 2014.

Lyhyen uran senttarina tehneen Petri Hirvosen 2000-luvun novellituotanto on koottu pieneen kirjaseen (106 sivua, tosin sivunumerointi loppuu yllättäen viimeisen novellin ensisivun 97 kohdalla), jonka avaa toimittaja Nummelinin lyhyt esittely. Kymmeneen tarinaan mahtuu monenlaista kertomusta: on länkkäriä, pulpahtavaa jännitystä ja merirosvojakin.
Varsinaisia länkkäreitä on kolmisen kappaletta: "El Otoño" (Ruudinsavu 2/2006), "Palkkarengin lopputili" (Ruudinsavu 4/2004) ja "Wounded Kneen tyttö" (aiemmin julkaisematon), mutta ”Villin lännen” meininki esiintyy useammassakin muussa tarinassa voimakkaana. Oman käden oikeus, mustaa aavistuksen vaaleampien stetsoneiden kantajien järkähtämättömyys ja koston oikeutuksen lähes maanisuuteen saakka ajava vietti esiintyy kirjassa aika lailla novellista toiseen. Hirvosen tiheä kerronta vie tarinoita eteenpäin hurjalla draivilla, useimmiten erittäin veriseen lopputulokseen.
Kuolevan jumalan yön kertomuksia yhdistää voimakas oikeamielinen moraali, oli päähenkilönä sitten enemmän tai vähemmän kaidan tien kulkija saati sitten kostoa janoava yksinäinen susi. Näissä tarinoissa on tiivistä toimintaa enemmän kuin laki sallii, mutta ehkä siksi ne ovatkin niin viihdyttävän riemastuttavia. Niissä ei ole grammaakaan liikaa selittelyä tai tyhjäkäyntiä, siksipä niiden lukemiseen ei myöskään kulu liiemmälti aikaa.
Äärimmäisen nopealukuista ja unohdettavaa rymistelyä. Kirja on saatavana tarvepainatteena Lulu.comista (http://www.lulu.com/spotlight/putkikustannus)
.
Jukka Halme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti